Меню

Блог

13.02.2023 г.
Прабългарските руни

Прабългарските руни

Прабългарските руни са най-древната българска писменост. Тяхната загадъчност привлича голям интерес, като се множат привържениците на различни теории. Някой изследователи твърдят, че те са древният символичен език на Вселената. Така както българките шевици са били заредени с дълбоко значение и смисъл, така и руните носят магическа сила. 

Нека си припомним значението на някой от нашите прабългарски руни.

Ипсилон с две хасти (ıYı) 
Знае се, че повечето древни цивилизации, в това число и Българите са почитали звездите, планетите, които са познавали и слънцето, като върховно божество, без което живота би бил невъзможен. Тангра е Бог, но много по различен от познатите днес. Той е бил събирателен образ, олицетворение на природата, нейните стихии и космоса, част от който сме всички ние. В този смисъл IYI е всичко – природата, слънцето, вселената и Бог. 
IYI е бил и символ на управляващия кхански род Дуло, защото земният владетел като наместник на боговете сред хората е ествествено да ползва и символа, с който са обозначавали ВСИЧКО. 

Бижута с руни
Сребърен медальон Тангра


Руната на радостта и закрилата

Права - Радост. Светлина. Това е руната на плодоносния клон. Периодът на мъчения е завършил и вие, така да се каже, сте дошли на себе си.